Allmänt

Julen nalkas

2008-11-26 22:05 #0 av: Linn

Nu närmar sig julen med stormsteg!

Julen, julen julen... Ja, jag själv har faktiskt aldrig varit riktigt förtjust i julen. Tycker egentligen inte om att allt fokuseras på dessa julklapparna. Men det är ju så det har blivit här i Sverige.

22175411_40286205.jpg

Jag har alltid haft ångest inför julen. Jag har skilda föräldrar och ska hinna med att fira jul på samma dag på två olika ställen. Vi har provat olika varianter, fira jul på två dagar (ingen höjdare vill jag lova!) eller att dela upp julafton på olika sätt. Sedan fem år tillbaka har jag också en pojkvän som jag gärna skulle vilja dela julen med, men det har inte fungerat.

Sedan har jag också haft ångest över att jag ska få sådana presenter som jag inte vill ha, någon jätte ful tröja som jag aldrig kommer att använda eller liknande. Sedan har det ju varit massa stress för att få tid och råd att inhandla alla julklappar som ska åt alla olika håll.

Min julafton brukar seut såhär: Morgon mys hos pappa, julfrukost och sedan julklappsöppning vid ett - två tiden. Därefter åka till mormor och morfar där släkten på mammas sida firar jul. Juldagen blir det till att åka till Daniel och träffa hans familj och ha julmys där. 2006 blev det lite tillägg där. Jag fick nämligen en liten lillebror som tyckte att den 26e december var en bra dag att ploppa ut på. Så förra året blev det till att åka till mamma på annandag jul och fira Sebastians ett års dag. Innan det har det varit kalas i Borås med Daniels släkt.

1105210_xmas_evening.jpg

Nu i år ser jag verkligen fram emot julen dock. Det kommer bli stressigt dock. Jag ska jobba hela december, har också praktik. Men jag får en egen lägenhet att julpynta och pyssla i. Så denna julafton kommer se ut såhär istället: Julmys med Daniel på morgonen. Därefter åka till pappa och fira där. Sedan bär det av till mormor och morfar. Och sedan kan jag bestämma själv när jag vill åka hem igen till lägenheten. Juldagen kommer vi ha lite julmys i lägenheten. Tänkte att våra föräldrar kunde få träffas ordentligt (det är liksom på tiden att de gör det nu) och prata med varandra. Och på annandag jul blir det kalas för Sebastian. Vet inte riktigt hur det blir med kalaset i Borås än.

Så ni kanske förstår varför jag inte tycker så vidare värst om julen. Jag tycker att man borde se mer till varandra och vara tacksamma för det man har och dem man har nära sig och älskar. Jag tycker att det blir alldeles för mycket stress runt jul. Jag kommer jobba i blomsterbutik under jul och där är det full rulle.

1108961_brothers.jpg

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2008-11-29 03:52 #1 av: Faxlin

Underbar artikel Linn.

Jag kan säga att jag kände igen det där som du beskriver med stressen runt julen. Då man for omkring och skulle hinna med att träffa alla i bådas släkt.
Det slutade med att jag inte ens tyckte det var roligt med julen längre. Sambon upptäckte det och slog på bromsen. Han ringde upp sina föräldrar och mina föräldrar och förklarade att i år då ska vi starta en ny jultradition. En alldeles egen. Ni får gärna vara med på ett hörn. Men själva julafton är våran egen här hemma med våran familj. Det vill säga sambon jag och barnen.
Och sedan dess har det varit så. Ibland har någon av mina vänner firat jul här då det varit något speciellt. Men det är bara vänner som även sambon och barnen tycker om. Och det har bara hänt vid två tillfällen under dessa 11 år vi haft våran egen tradition.

Julen hos oss är lugnet själv nu.
Vi går upp tidigt, äter gröt ihop och skinksmörgås och annat juligt om ska vara till frukosten.
Sedan myser vi ihop med barnen i lugn och ro. Spelar lite spel elelr fixar med det som de fått i julstrumpan. Brukar vara något so, uppehålelr dem i den på morgonen. ;-)

Sedan fixar vi maten, alla äter ihop och vi äter långsamt och pratar massor. Sedan är det raskt undan med resterna. Och in i vardagsrummet för att se Kalle.
efter kalle kommer jultomten. Och sedna är det barnen och deras julklappar som gäller. Vi äter godis och bara leker och myser.

det enda avbrottet som finns på julafton är morgonturen och kvällsturen till stallet för att fixa med hästarna. Och självklart måste de också få sin julmat. Lite extra med mycket morötter, knäckebröd och äpplen. ;-) Är det jul så är det. Även om djuren inte förstår att det är jul :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-11-29 21:17 #2 av: Linn

Härligt det låter med sådant lugn. Det kommer nog rulla på såhär ett tag framöver. Jag tycker om att vara med släkten på julen.

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2008-11-30 15:03 #3 av: Anders 50

Här är det också lugnt på julen. Vi brukar åka och "doppa i grytan" hos en bror mitt på dan (1 mil bort) och på kvällen är vi hemma, tillsammans med de syskon som vill och kan komma hit till sitt föräldrahem.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2008-11-30 18:47 #4 av: AndreasS

För mig och min familj så är vi på julafton vartannat år hos mina föräldrar och hos min sambos. Så har vi gjort under de 6 åren som vi vart tillsammans. Barnen gillar och få julklappar 2 ggr. per år.

Själv som liten firades det jul hemma hon farmor och farfar på landet med tomten som kom åkandes med häst och släde över åkern. Det var tider de, men saken är den att det var ingen i släkten som var tomten för alla var ju på plats och ingen saknades så det kan bara ha vart den riktiga tomten.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.