Allmänt

Alla Hjärtans Dag

2008-01-29 16:52 #0 av: Faxlin

Valentindagen den 14 februari. En dag att visa lite extra kärlek.

 

Även om denna traditions införande och moderna utformning i Sverige kan härledas ur amerikansk sed rör det sig om en vårfest med rötter i antik tradition.

Från början var meningen med Valentindagen att para ihop ungdommar två och två inför den kommande våren med danser och lekar. Det var också under Valentindagen som fåglarna valde ut sina partners.

Under medeltiden skrevs det poesi om kärleken av olika diktare runt om i världen. Den första och mest kända diktaren är Charles d'Orléans.

På 1800-talet blev det populärt med Valentinkort. Både tryckta och väl smyckade kort. Ofta var det gott om spets och sammetsband på korten och de var väl utsnirade. Dagens kort är mer skämtsamma gjorda.

På 1960-talet vart det inom affärsbranscherna aktuellt att lansera den 14 februari som "alla hjärtans dag". I dagens läge är detta utspritt bland ungdomar runt om i skolorna. I dagens läge så är alla hjärtans dag det vanligaste uttrycket för denna dag i folkmun.
Redan i börajn av 1900-talet bredde alla hjärtans dag firandet ut sig på gymnasieskolorna i landet. Det skickades små lappar, kort och blommor till varandra. Oftast anonyma med små verser som gav ledtrådar om vem de var ifrån. Lite senare spred det sig ner i klasserna till att bli allmänt förekommande i alla klasser. Och numera är man inte längre anonyma med sina valentin kort. Det ges inte bara valentin kort till de man är jär i som pojek är kär i flicka och vice versa. Utan valentin kort ges också ofta mellan barn och föräldrar.

Många är vi föräldrar misstänker jag som varje 14 februari får glädjen av att emotta ett kort eller fler av sina barn.

 

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2008-01-29

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-02-07 16:21 #1 av: AnneN

Jätte bra artikel =)

Här kommer det nog inte att köpas några alla-hjärtansdags-presenter i år eftersom vi ska till veterinär med hunden 2 dagar innan men god mat, se på film och mysa fungerar minst lika bra =)

Hur ska ni andra fira alla hjärtans dag?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-02-08 00:42 #2 av: Faxlin

#1: Låter som ett riktigt trevligt sätt att fira alla hjärtans dag på.
Själv hade jag tänkt överraska sambon med resteurang och ett biobesök. Men det lär inte gå för kompisen har flyttat tillbaka till sitt ex. Så jag lär inte få någon som kan passa barn och djur.
Så jag har ingen aning nu faktiskt.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-02-11 20:30 #3 av: Hawknestgrove

Åsa, levande ljus från hallen in i sovrummet.......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-02-12 15:28 #4 av: Faxlin

#3: Låter jättemysigt. Bara ett problem. Eller fyra tror jag. Barnen. hihi

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.