Annons:
Etikettallmänt
Läst 2440 ggr
Malin-A
9/1/07, 1:57 PM

Hösten

nu är det 1 september och början på hösten, här nedan kommer en liten artikel om hösten, för även om vi går mot mörkare och kallare tider så har även hösten sin charm och så vackra färger sen.

Hösten är inom tempererat klimat en av de fyra årstiderna, på norra halvklotet ungefär omfattande månaderna september, oktober, och en bit in i november. På södra halvklotet omfattas hösten ungefär av mars april och maj.

Ordet "höst" betyder "skörd" och är besläktat med "hösta" och "inhösta", det vill säga samla eller hämta in. Hösten är alltså ursprungligen skördetiden. Förr i poesi beskrevs hösten ofta som "trist". Sommaren var slut och det skulle snart bli vinter. Många poeter jämförde hösten med när folk blev gamla.

I de moderna industriländerna ser man dock saken mer meteorologiskt och brukar anse att det är höst när dygnsmedeltemperaturen är fallande och ligger mellan 0 och 10 grader.

Andra ser hösten symboliskt som en pånyttfödelse, särskilt om sommaren varit alltför varm. På båda halvkloten förknippas hösten starkt med skolstart i många länder, samt nystart för TV-serier och diverse aktiviteter som förknippas med årets mörkare perioder och haft sommaruppehåll, till exempel första innebandyträningen inför den nya säsongen.

På hösten sjunker temperaturen, och lövfällande träds löv blir gula och faller av. Dagarna blir kortare, vilket i trafiken kan orsaka mer olyckor. Reflexer blir då alltmer viktiga.

De östra delarna av Kanada samt området New England i USA får besök av många turister om hösten, eftersom dessa områden är berömda för sin natur om hösten.

Relaterade länkar

Av: malin.a

Datum för publicering

  • 2007-09-01
Annons:
Carina.S
9/1/07, 6:09 PM
#1

Jag fullkommligt ÄLSKAR hösten. Men det törs man ju knappt säga…..

Doris
9/1/07, 7:02 PM
#2

Jag älskar alla färger som bildas om hösten och man får skörda allt man har odlat allt från potatisar till ringblommor.

Allting är möjligt

Malin-A
9/1/07, 9:05 PM
#3

klart man vågar säga att man älskar hösten.. själv tycker jag de finns massa fint med att hösen kommer.. =)

Faxlin
9/2/07, 2:16 AM
#4

Hösten är vacker med alla sina naturliga färger. De olika färgerna som löven får. Men bortsett från det så tycker jag hösten är lite för blöt för mig. ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

tildus
9/6/07, 9:32 PM
#5

Hösten är den årstid som får mig att må bra. Jag njuter verkligen av att vara ute. Luften, färgerna, lukter.. Höst är healing för mig!!! Glad

storkenflyger
9/6/07, 11:30 PM
#6

Hösten är underbar med alla sina färger tycker jag

Annons:
Hawknestgrove
9/7/07, 1:41 AM
#7

Suck… om hösten tycker jag INTE

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Jenna-Gun
9/7/07, 2:11 PM
#8

Färgerna är fina men det är det enda positiva med den.

Jenna:)

Kia
9/8/07, 1:14 PM
#9

Jag gillar hösten jag med :) För vet Ni vad då är vintern snart här så jag kan gör snöänglar i snön :)

Upp till toppen
Annons: