På löpsedeln

Mannen som planterade en hel skog i Indien

2013-08-19 08:56 #0 av: Magi-cat

"Indiern Jadav Payeng bestämde sig redan som tonåring att han skulle förvandla ett tråkigt sandigt område som ligger vid flodenBrahmaputra till en skog och efter 30 år har han på egen hand avslutat planteringen av 500 hektar skog. I denna skog har många olika djurarter hittat sitt nya hem. Idag är Payeng 49 år gammal och hans livsberättelse påminner om en poetisk roman av Jean Giono Mannen som planterade träd.

Jadav Payeng har för en tid sedan meddelat att han med egen kraft kommer att förvandla nästa stora område som inte är bördigt till ytterligare en grönskande oas.

Payeng blev starkt påverkad av en händelse som inträffade år 1979. 16 årige Payeng har lagt märke till att översvämningar har tvingat stora mängder ormar upp till en sandyta i Jorhat. När vattnet gick tillbaka bevittnade denna 16-åring en plötslig massdöd av hundratals ormar.

”Ormarna hade dött i värmen. Det fanns inga träd som skyddade dem från solen. Jag satt mig ner och grät över deras döda kroppar. Det var rena massakern. Jag berättade för skogsvaktaren och bad honom att plantera träd. Han sa att på denna plats växer inget och han sa till mig att jag ska försöka plantera bambu. Det var väldigt jobbigt, men jag gjorde det. Ingen ville hjälpa mig. Ingen brydde sig”, minns Payeng, som byggt en enkel boning på en ödeplats så att han kan fortsätta sitt planteringsarbete.

Han sådde frön, vattnade dem varje morgon och kväll. Med tiden förvandlades den sandiga marken till en bambuskog. Under åren har värdelös mark börjat förvandlas till en oas, där det idag finns en rik flora och fauna. Efter en tid flyttade olika djur inklusive Bengalisk tiger och noshörning till skogen.

”Sen bestämde jag mig för att plantera riktiga träd. Jag har tagit hit även röda myror från min hemby, som har många gånger stuckit mig. Dessa myror hjälper till att förvandla jordmånen”, förklarar Payeng.

”Efter 12 år såg jag gamar och andra fåglar att flytta in i skogen. Det kom även rådjur och därmed rovdjur.”

http://newsvoice.se/2013/05/20/jadav-payeng-mannen-som-planterade-en-hel-skog-i-indien/"

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2013-09-24 20:28 #1 av: Farwuq

Verkligen en god nyhet, tack magiska katten.

Tummen upp

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2013-11-08 23:36 #2 av: Lina Strindlund

underbart inspirerande! :) Jag håller på att odla en skog här i min lägenhet ;) Eller jag har iaf så mkt gröna växter som jag bara kan! Blomma


Medarbetare på Rexkanin iFokus och Omplacering iFokus.

Mina största intressen är Hälsosam livsstil, Djurens välfärd och Kristen tro. 

Anmäl
2014-02-01 01:37 #3 av: Grodan

Underbart! Hjärta

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.